måndag 9 september 2013

3 frågor om väder

Vilka olika molnsorter finns det?
Svar: Det finns 7 olika molnsorter. 

1, Cirrus: Finns mycket högt upp i atmosfären och dom består nästan bara av valldigt små iskristaller. Dom kan innebära att det är något lågtryck eller regn påväg om ca ett dygn.

2, Cumulus humillis: Är nog vanligast på sommaren. Dessa moln kommer mitt på dagen när varma, osynliga, luftbubblor stiger från marken. När dom kommer några kilometer upp i atmosfären och möter kallare luft så bildas molnen. Dessa molnen visar att det är mycket liten risk för regn.

3, Cumulonimbus: När luftbubblorna kommer in på ca 10 kilometer upp är dom i stratosfären. Här börjar bubblorna få svårt att färdas högre för att temperaturen inte längre avtar med höjden. Då omformas molnets ovansida till ett ¨städ¨ . När ett moln är såhät långt upp i atmosfären så blir nederdelen mörk. Dessa molnen visar att det kan komma regn, hagel, åska, blixtrar och det kan också bli kraftiga vindbyar.

4, Cirrosstratus: Demma molnen kommer när solen skiner igenom det vita tunna molntäcket som bryter ljuset i molnets alla iskristaller. Om molnet Cirrus följs av en vit, tunn molnmassa som täcker hela himlen så är det ett Cirrosstratus, det är ett större tecken på regn som brukar komma inom ett halvt dygn.

5, Altostratus: Detta molnet är oftast igengrått och solen kan inte lysa igenom. Det är ca 5 kilometer högt upp. I molnet finns det också regndroppar så man kan räkna med regn inom 1-3 timmar.

6, Altoccumulus stratiformis: Molnen befinner sig på ca 5 kilometers höjd. Dem uppkommer i en konvektion i atmosfären. I ett sånt här moln finns det många olika molnpartiklar. Luften sjunker i de blå ljusstrimmorna som finns, det gör så att om ett flygplan åker igenm ett sånt här moln så blir det turbulens.

7, Linsmoln: Demma molnen förekommer i en stabil luftmassa, i lä av en bergskedja. När vinden blåser över bergen kan luften röra sig i vågor uppåt 500 kilometer efteråt. Det bildas linsformade moln i topparna. Molnen kommer bara i fint väder så det blir inget regn utan det fina vädret fortsätter.




Hur bildas en regnbåge?
Svar: För att det ska bli en regnbåge så måste det finnas solljus och det måste regna. Regnbågen kommer när solljusets strålar bryts och reflekteras i vattendropparna. Då delas det vita ljuset i alla färger.



Hur bildas vindar? vad är en tromb eller orkano?
Svar: Vind uppstår på grund av skillnader i temperaturen och lufttryck på olika platser. Detta får luften att röra sig ett område till ett annat område för att utjämna dessa skillnader och då bildas vindar.
En tromb uppstår vid kraftiga åskväder och ofta framför en kallfront. I gränsen mellan varm fuktig luft och kall torr luft i högre luftlager möts uppvindar och fallvindar och en horisontell virvel bildas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar