måndag 18 november 2013

Färdig (sammanfattning)

Boken ¨Den utvalde¨ är skriven av Lois Lowry.
Boken handlar om Jonas som växer upp i ett samhälle som heter Enehanda. I Enehanda har de väldigt strikta regler som måste följas så man inte blir befriad. Han är 12 år och ska få sitt uppdrag som han sedan ska jobba med resten av sitt liv. Jonas blir utvald till samhällets minnesbevarare som är ett utav dom viktigaste uppdragen. Han ska alltså få världens historia, men han kommer få stå ut mycket smärta och ensamhet.
Han får inte dela sina minnen med någon annan än givaren. Det är han som ger Jonas dom nya minnena, alltså den gamla minnesbevararen.
En familjeenhet består av mamma, pappa, son och dotter i samhället. Jonas pappa jobbar på nybarncentret och där finns det en liten kille som heter Gabriel som inte har utvecklats riktigt som man ska i hans ålder. Så Jonas pappa bestämmer sig för att ta med honom hem, det är lite mot reglerna men det struntar de i.
Efter några lektioner hos Givaren försöker Jonas att föra över några minnen till sin kompis Asher men det funkar inte. Sen försöker han att föra över minnen till Gabriel och det funkar. Både Gabriel, Jonas och Givaren har ljusa ögon.
Efter ett år ungefär så berättar Jonas pappa att det ska födas ett tvillingpar och man måste då befria en av dem och det ska Jonas pappa få göra. Jonas pappa har berättat att en befrielse går till som så att man tvättar barnet och pysslar om den och sen skickar den till Annorstädes. Folket får reda på att Annorstädes är typ ett annat samhälle. När man blir gammal och ska befrias så hamnar man också Annorstädes.
Jonas får se en film på hur en befrielse går till och man ger helt enkelt barnet en spruta och sen dör det. Jonas blev väldigt arg och ledsen på grund av detta och han och Givaren gör upp en plan om att Jonas ska ta sig till Annorstädes och därefter släppa minnena fria till folket.
På December ceremonin ska Jonas rymma. Men en dag ska Gabriel befrias och Jonas måste rymma redan samma kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar